Categories
food

De Fransen van de frieten

Frietwagen op locatie

“We nemen rauwe frieten letterlijk en frituren ze in vet. Onze klanten weten dat niet, ze denken dat dat iets anders is,” zegt Don Monteros, de manager van Branding bij tempo.

Een van de grootste voordelen van friet vanuit een frietkraam is niet het vetgehalte, maar het gehalte aan aardappelzetmeel en water dat de friet licht maakt. Aardappelzetmeel kan tot zeventig procent uit water bestaan, daarom zijn ze vaak vrij kauwbaar. Dit is het gevolg van het feit dat het zetmeel tijdens het frituren met water wordt vermalen.

De saus voor friet is ook vrij standaard. In een ouderwetse traditie gebruikt men gele bouillon, en in meer commerciële formaten gebruikt men rode of witte bouillon, maar tenzij je een purist bent, kom je niet altijd weg met rode bouillon. Zure smaken werken goed met rode sauzen, terwijl zoete smaken even goed passen bij witte sauzen. Voor de beste balans in smaak, probeer een witte saus met een beetje azijn, en als je wat extra pit wilt toevoegen, probeer dan citroen- of limoensap, in zijn geheel of in schijfjes.

Friet is niet ingewikkeld, maar het heeft wel een gewetenloze kant. Sommige aardappelchips zijn gemaakt van aardappelpuree gecombineerd met maïsolie en gebakken met de eiwitgroeperingen. Voor het oliegehalte kun je reuzel of boter gebruiken, of een minder vette olie zoals zonnebloemolie. Het zetmeelgehalte van de maïsolie kan worden gevarieerd, en zo zullen de frieten een scala van maten en vormen hebben. De meest voorkomende vorm is de vierkante “body” gevuld met vele holtes.

Natuurlijke smaak- en kleurstoffen in de vorm van karamel, boter, bruine suiker en citroensap worden aan het beslag toegevoegd voordat het in de frituurpan gaat. Zij zorgen ervoor dat de coating krokant blijft en geven het gefrituurde voedsel een goede smaak. Het beslag wordt vervolgens in hete olie gebakken en het voedsel wordt er met een krokante textuur uitgehaald.

Krokante traktaties

Een van de bekendste knapperige traktaties is een zoete Franse friet. Meestal wordt roomkaas of zure room gebruikt, en de smaak is vergelijkbaar met die van een zoete aardappel. Deze Amerikaanse zoete favoriet is gemakkelijk te herkennen omdat hij een vertrouwde consistentie heeft. Hij wordt gemaakt van aardappelpuree, bloem, zout en boter. Het probleem met deze Amerikaanse favoriet is dat hij zeer dikmakend is. De vettigheid van de traktatie is echter niet nadelig voor het gewicht van het voedsel; in feite helpt het het gewicht van het voedsel omdat het rijk is aan zetmeel.

Een frietje of een traktatie met de naam Frans in de naam, is een voedingsmiddel dat op zijn minst aardappelen en maïs bevat en gefrituurd is. Of het nu gaat om een gefrituurde aardappel of een aardappelchip, beide bevatten voedingsvezels in de vorm van zetmeel. Om French Fried genoemd te worden, moet het voedsel minstens 3,5 gram suiker per portie bevatten.

Je zult dit voedsel in de Verenigde Staten niet zo vaak aantreffen als in Frankrijk. Met de feestdagen voor de deur zal het interessant zijn om te zien of deze favoriete traktatie een grote comeback maakt in wiskunde en wiskunde flash cards.